fbpx

6 Τροφές που Ενυδατώνουν τον Οργανισμό μας

Περίπου το 55-60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό.

Η παρουσία του είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού είναι αναγκαίο σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού, προκειμένου να λειτουργήσει φυσιολογικά, ενώ συμβάλλει στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στους ιστούς, στην ελαστικότητα του δέρματος, στη διατήρηση της θερμοκρασίας, στην απομάκρυνση τοξινών…

6 Τροφές που Ενυδατώνουν τον Οργανισμό μας.

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για τη σωματική, όσο και την πνευματική υγεία.

Το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να αποθηκεύει νερό, γεγονός που το θέτει σε υψηλό ρίσκο αφυδάτωσης.

Η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού ή οι αυξημένες απώλειες υγρών, μπορεί να καταλήξουν σε αφυδάτωσή του.

Τι ποσότητα υγρών χρειαζόμαστε;

Οι ημερήσιες ανάγκες του ατόμου σε υγρά ποικίλουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τον σωματότυπο, αλλά και από τις συνήθειες και τις συνθήκες ζωής του.

Η εφίδρωση, η αναπνοή και η διούρηση, αποτελούν τις κύριες ημερήσιες απώλειες υγρών που συνήθως ανέρχονται στα 2-2,5 λίτρα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες δε, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι ανάγκες του οργανισμού για υγρά αυξάνονται.

Όσο μεγαλύτερη είναι η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο πιο έντονη είναι και η εφίδρωση για την επίτευξη της θερμορύθμισης.

Οι συστάσεις που αφορούν την ημερήσια πρόσληψη υγρών ορίζουν τα 30-35ml υγρού ανά κιλό σωματικού βάρους, ως επαρκής ποσότητα για άτομα που ζουν σε περιβάλλοντα με ήπιες θερμοκρασίες.

Για παράδειγμα, ένα άτομο 70kg που ζει σε κανονικές θερμοκρασίες, χρειάζεται περίπου 2,2l υγρών την ημέρα.

Πώς διατηρούμε υψηλά τα επίπεδα της ενυδάτωσης;

Ο κυριότερος και ευκολότερος τρόπος να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα της ενυδάτωσης είναι, αν μη τι άλλο, με την επαρκή κατανάλωση υγρών.

Το νερό είναι ίσως από τα σημαντικότερα «θρεπτικά συστατικά» για τον οργανισμό, αφού αποτελεί βασικό και απαραίτητο συστατικό του.

Συμμετέχει σε όλες τις μεταβολικές διεργασίες και παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα γι’ αυτόν μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ η θερμιδική του αξία είναι μηδενική.

Επιπλέον, η ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της κατανάλωσης διαφόρων ποτών ή ροφημάτων όπως… χυμοί, γάλα, πράσινο τσάι, σόδα, αναψυκτικά άνευ ζάχαρης, αφεψήματα, κ.λπ.

Αλλά και μέσα από αρκετές τροφές, όπως… φρούτα, λαχανικά και σούπες.

Εκτός από την κατανάλωση νερού -που πρέπει να αποτελεί την πρώτη και κύρια επιλογή- υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν σημαντικά στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

Tips: Το ζελέ, οι σπιτικές γρανίτες φρούτων, τα smoothies και το παγωτό, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού!

Οι 6 τροφές που ενυδατώνουν περισσότερο τον οργανισμό μας

Εκτός από την κατανάλωση νερού -που πρέπει να αποτελεί την πρώτη και κύρια επιλογή- υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν σημαντικά στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

Τα περισσότερα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Οι τροφές αυτές είναι…

1. Το αγγούρι

Με περιεκτικότητα περίπου 97% σε νερό, το αγγούρι αποτελεί μία από τις πιο ενυδατικές τροφές για τον άνθρωπο.

Εκτός από νερό, είναι καλή πηγή βιταμινών C & K και καλίου. Είναι ιδιαίτερα εύκολο να προστεθεί στο καθημερινό διαιτολόγιο, καθώς μπορεί να καταναλωθεί μόνο του σαν σνακ, να προστεθεί σε σαλάτες, σε γιαούρτι, σε smoothies και χυμούς.

2. Το καρπούζι

Το περιεχόμενό του σε νερό αγγίζει το 92%. Λόγω των επιπλέον θρεπτικών συστατικών που περιέχει, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και φυσικά σάκχαρα, αποτελεί φυσική πηγή ηλεκτρολυτών και συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Το καρπούζι είναι ένα φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ, να προστεθεί σε σαλάτες (συνοδεύεται πολύ καλά με ντοματίνια και λευκό τυρί) και σε χυμούς/smoothies.

3. Το σέλερι

Το σέλερι, αποτελείται από περίπου 95% νερό. Επιπλέον, περιέχει ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Κ, καλίου και φυτικών ινών.

Το σέλερι μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ. Γευστικά, ταιριάζει πολύ με το τυρί και, κυρίως, με το τυρί τύπου blue cheese.

Μπορεί επίσης να προστεθεί σε σαλάτες ή σε χυμούς.

Ένας πολύ θρεπτικός και γευστικός χυμός προκύπτει από τον συνδυασμό του σέλερι με πορτοκάλι, καρότο και παντζάρι.

Ωστόσο, με περίπου 95% περιεκτικότητα σε νερό, οι ντομάτες, όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά αντιθέτως ενυδατώνουν τον οργανισμό μας.

4. Οι ντομάτες

Οι ντομάτες ανήκουν στην κατηγορία των «παρεξηγημένων» τροφίμων.

Πρώτον, γιατί αν και οι περισσότεροι τις κατατάσσουν στην κατηγορία των λαχανικών, οι ντομάτες είναι στην πραγματικότητα φρούτο.

Και δεύτερον, επειδή πολλοί πιστεύουν πως η κατανάλωσή τους συνδέεται με την αύξηση του βάρους και γι’ αυτό συνήθως τις αποκλείουν από τη διατροφή τους, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Ωστόσο, με περίπου 95% περιεκτικότητα σε νερό, οι ντομάτες, όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά αντιθέτως ενυδατώνουν τον οργανισμό μας.

Επιπλέον, προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως:

Φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο και λυκοπένιο.

5. Το άπαχο γάλα

Το άπαχο γάλα αποτελεί μία ιδιαίτερα ενυδατική επιλογή.Το 91% περίπου του περιεχομένου του είναι νερό, ενώ η κατανάλωσή του προσφέρει στον οργανισμό σημαντικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

Το άπαχο γάλα μπορεί να καταναλωθεί σκέτο σαν ρόφημα, κρύο ή ζεστό, να προστεθεί σε δημητριακά, σούπες και smoothies.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα φυτικά «γάλατα» με αντίστοιχη περίπου περιεκτικότητα σε νερό.

6. Το γιαούρτι

Όσο και αν δεν του φαίνεται, λόγω υφής, το γιαούρτι αποτελείται περίπου στο 88% από νερό.

Επιπλέον, πρόκειται για ένα αρκετά «ελαφρύ» γεύμα, το οποίο παρέχει και επιπλέον θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας, όπως:

Πρωτεΐνη, ασβέστιο αλλά και προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος.

Το γιαούρτι μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ως σνακ ή ελαφρύ γεύμα ή να συνδυαστεί και με άλλα τρόφιμα που ενυδατώνουν τον οργανισμό, όπως:

Αγγούρι, καρπούζι, σέλερι και γενικότερα φρούτα και λαχανικά, για να προσφέρει μέγιστη ενυδάτωση, γεύση, ευχαρίστηση και θρέψη.

Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
www.y-o.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


Κατεβάστε τώρα το Application!

Με την περιήγησή σας στο y-o.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.